Ons kraambureau is gekoppeld aan Verloskundig Centrum Assen e.o. en in die zin is er een hechte samenwerking. Maar cliënten uit Drenthe, van alle verloskundige praktijken en ziekenhuizen kunnen bij ons bureau terecht. Het aantal uren kraamzorg per dag hangt af van de verzekering (vergoeding), van de behoefte van het gezin of van een medische of sociale noodzaak. Met de meeste verzekeringen is de afspraak dat het aantal uren bepaald wordt aan de hand van een daarvoor ontwikkeld indicatieformulier. Dit wordt soms al door de verzekering gedaan bij de inschrijving, door onze intake medewerker bij het intakebezoek (in de 30ste week van uw zwangerschap) en op het moment van de inzet van zorg wordt het nogmaals bekeken. Hierdoor wordt altijd zorg op maat gegeven, toegespitst op de conditie van moeder en kind en de situatie in het gezin. Voor onze planning geven wij de uiteindelijk geïndiceerde zorg in de vorm van een of een combinatie van de volgende drie mogelijkheden:

  • Moeder en kindzorg.

Deze zorg wordt gegeven gedurende gemiddeld drie uur per dag, gedurende de eerste acht dagen na de bevalling (gerekend vanaf de dag van de bevalling). De kraamverzorgster is er alleen voor de zorg voor moeder en baby. Zij beantwoordt vragen en helpt bij de borstvoeding en daarnaast voert zij medische controles uit en geeft instructies over alles wat te maken heeft met de verzorging van de baby. Gezien de beperkte tijd dat de kraamverzorgster er is komt zij meestal niet toe aan huishoudelijk werk. Deze zorgvorm is geschikt voor mensen die in de kraamtijd ook andere (dan van de partner) hulp krijgen in het huishouden (moeder, schoonmoeder, vriend of vriendin).

  • Halve dag zorg/gedeeltelijke zorg.

Dit omvat vier tot vijf uur zorg per dag gedurende de eerste acht dagen na de bevalling. De kraamverzorgster biedt dezelfde zorg als bij de moeder en kindzorg. Daarnaast doet zij licht huishoudelijk werk, zoals het draaien van een was, koffie en thee zetten, douche en toilet schoonhouden, stofzuigen en in overleg eventueel andere kleine huishoudelijke klusjes die op dat moment van belang zijn om de kraamvrouw uit handen te nemen. Dit aantal uren zorg is geschikt voor mensen die hun eerste kindje krijgen, borstvoeding willen geven en in de kraamtijd geen andere hulp in het huishouden hebben.

  • Hele dag zorg/dagkraamzorg.

Dit is een volledige dagkraamzorg van acht uur per dag, gedurende de eerste acht dagen na de bevalling. Naast de zorg genoemd bij de moeder & kindzorg en de halve dagzorg kan de kraamverzorgster tevens de zorg voor andere kinderen van het gezin doen, boodschappen doen en koken. Deze zorg wordt alleen gegeven als er echt een reden is voor zoveel uren en dit zal er dan ook bij de indicatiestelling duidelijk uit moeten komen. Bijvoorbeeld omdat er oudere kinderen in het gezin zijn, vanwege medische of sociale redenen of wanneer u alleenstaand bent.