In de meest ideale situatie vindt het eerste aanleggen van uw kindje aan de borst binnen een uur na de bevalling plaats. Uw kindje beschikt over diverse reflexen om aan de borst te gaan zuigen. De zuigreflex is heel sterk binnen een uur na de geboorte. Uw kindje is dan wakker en alert en zal deze eerste poging goed onthouden. Daarom is het belangrijk hiervan gebruik te maken. Uw kindje zal na enkele uren, als hij weer de borst krijgt aangeboden, dan beter weten hoe hij aan de borst moet drinken.

Het binnen een uur na de geboorte aanleggen heeft nog meer voordelen:

  • Uw kindje krijgt direct het colostrum binnen. Dit is de allereerste voeding voor uw kindje, die de eerste dagen uit uw borsten komt. Colostrum is zeer rijk aan antistoffen, eiwitrijk, vetarm en daardoor licht verteerbaar. De laxerende werking stimuleert de darmen om het meconium (de eerste taaie ontlasting na de geboorte) snel te lozen. De darmen zijn dan leeg en kunnen de moedermelk sneller in het lichaam opnemen. Daardoor vermindert de kans op geelzucht in de eerste levensweek.
  • Indien uw kindje na de geboorte aan de borst drinkt zal uw baarmoeder beter samentrekken waardoor het bloedverlies beperkt wordt.
  • U krijgt de kans om rustig kennis te maken met uw kindje, als hij/zij lekker tegen u aan ligt. De moeder-kind relatie wordt bevorderd door dit eerste  huid op huid contact.
  • Kort na de bevalling zijn de hormoonspiegels die de borstvoeding bevorderen bij u het hoogst. Stimulatie van de borst is dan extra belangrijk.