Rooming-in betekent dat moeder en kind dag en nacht bij elkaar in dezelfde kamer zijn. In de thuissituatie is het belangrijk om rooming-in te stimuleren, omdat moeder en baby dan gemakkelijker op elkaar ingespeeld raken. Dit komt het zelfvertrouwen van de moeder ten goede of ze nu borstvoeding geeft of niet.

Rooming-in bevordert het hechtingsproces en speelt mogelijk een rol bij het voorkomen van wiegendood. De moeder went sneller aan de geluidjes van de baby. Ze zal de voedingssignalen van de baby eerder herkennen en daardoor de baby zelfstandig aan de borst kunnen leggen. Het is heel goed mogelijk een slaapplaatsje te creëren vlak naast het bed van de moeder, zodat de moeder de baby goed kan zien en gemakkelijk zelf kan pakken.

In verband met het gevaar voor wiegendood wordt afgeraden de baby niet in het bed van de ouders te nemen. Er moet worden gezorgd voor voldoende ventilatie en warmte. Uiteraard is het belangrijk dat er niet wordt gerookt in huis en in de auto, en dan met name de ruimte waar de baby slaapt.