Onze kraamverzorgenden hebben de opleiding Dunstan babytaal afgerond. Zij kunnen u in de kraamtijd helpen om de signalen/taal van uw baby te leren verstaan.

De Dunstan Babytaalmethode.

Pasgeboren baby’s maken vanaf de geboorte vijf geluiden met ieder een hele specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op basis reflexen van baby’s en daardoor onafhankelijk van de taal die de ouders spreken. Het in een vroeg stadium herkennen van de behoeften van een baby heeft grote voordelen voor ouders daarom hebben (bijna) al onze kraamverzorgenden de opleiding Dunstan Babytaal gevolgd zodat zij in de kraamtijd kunnen helpen om de geluiden te herkennen.

Wanneer een baby bijvoorbeeld honger heeft zal hij gaan zuigen. Wanneer hij aan de zuigreflex geluid toevoegt ontstaat het ‘woord’ voor honger, Neh. De tong beweegt van boven naar beneden en veroorzaakt de N-klank. Dit zijn de eerste pogingen tot communicatie van de baby, nog voordat het echt tot huilen komt. Hoe eerder het geluid herkent wordt, hoe eerder de baby gevoed kan voeden. De baby hoeft niet verder te huilen om zijn behoefte duidelijk te maken. Dat is fijn voor de baby en natuurlijk ook voor de ouders. Na een maand of drie, vier doven de reflexen, en daarmee de geluiden, langzaam uit en maken plaats voor bewuste communicatie van de baby.

Voordelen
Minder huilen
Wanneer u weet welke behoefte uw kindje heeft als het begint te huilen, kunt u direct met de juiste oplossing komen voor zijn ongemak. U kunt zich voorstellen dat het voor uw baby dan niet nodig is om verder te huilen of overstuur te raken. En hoe fijn is het om direct door je ouders begrepen te worden.? Dat geeft vertrouwen!

Betere voedingen
Wanneer u gaat voeden als uw kindje echt honger heeft, dan zal het beter aan de borst willen en drinken. Dat is anders indien u iedere keer dat uw baby begint te huilen probeert of het ook honger heeft en aanlegt.

Meer slaap
Als uw kindje ‘s nachts wakker wordt, want dat doen veel baby’s in de eerste maanden, is het heel prettig om direct te weten wat er is. Soms is het alleen maar een boertje dat dwars zit. Uw baby raakt minder overstuur, is sneller gerust gesteld en slaapt dus ook sneller weer in. En u ook!

Minder stress 
Wanneer u goed kan inschatten wat de behoeften van uw baby zijn en u weet wat u moet doen als uw kindje begint te huilen, dan neemt dat veel van de druk en stress weg die veel ouders voelen in de eerste fase van hun ouderschap. Dat geeft zelfvertrouwen en rust.

Ook voor vaders
Ook als vader kunt u de geluiden van uw baby herkennen. Bij honger moet u wellicht uw baby inleveren bij uw vrouw, als die borstvoeding geeft. Maar bij de vier andere geluiden kunt u het zelf oplossen. Daarmee kunt u als vader, vanaf dag één, een gelijkwaardige band opbouwen met uw kindje. Dat is ook fijn voor moeders…

Er is nu ook een Babytaal App! Een heel handig hulpmiddel om snel de geluiden te kunnen raadplegen.